Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

JazzNotJazz

vr 18 okt 2024 21:00 uur
Componisten/uitvoerenden: Bob Marley | Oscar Peterson
Tag: techniek: Floor van Domburg

Jazznotjazz: Elke beetje jazzliefhebber kent natuurlijk Monty Alexander!

 Een beetje aficionado weet vanzelfsprekend dat zijn roots op Jamaica en in de Caribbean liggen. Monty begon vooral met een klassieke opleiding en het spelen van jazz. Hij vertrok op jonge leeftijd al naar Amerika om in dat laatste genre carrière te maken. Bijvoorbeeld Oscar Peterson maar ook Kenny Drew waren een inspiratie en bleken bronnen voor het ontwikkelen van zijn eigen stijl. Toch liet hij de Caribische oorsprong nooit helemaal los. Qua stijl maar ook in het kiezen van medemuzikanten. Ernest Ranglin als sprekend voorbeeld! Steel drums waren heel normaal in die eerste decennia van zijn carrière. Midden jaren 90 besloot hij veel explicieter zijn roots in de muziek te verwerken. Tribute albums voor Bob Marley, een album met Sly and Robbie en het oppakken van de melodica. Een typisch instrument dat veel werd gebruikt in de stijl die hij voor de oren van de hele wereld oppakte, namelijk ‘Dub’.

Wij hebben in twee delen in dit programma voorbeelden van Monty Alexander en zijn avonturen in reggae & dub op een rijtje gezet. Met daarbij de originele invloeden en voorbeelden uit die Jamaicaanse muziekgeschiedenis. Vanavond hoort u een non-stop uitzending met deel 1. Op zaterdag 26 oktober volgt deel 2.

JazzNotJazz is een programma waar uit 100 jaar Jazz-recordings, een unieke mixtape wordt samengesteld met zinvolle en soms weinig zinvolle weetjes. Het gaat ook om The Soul van Jazz, dus uitstapjes naar gelieerde stijlen worden zeker gemaakt. Er zijn onregelmatig terugkerende rubrieken, zoals “De Niet Platgespeelde Standard”, “Ellington Train Songs”, “Jazz Cameo’s” en “More is Better”.

Track 01: Monty Alexander, East Of The River Nile

Track 02: Augustus Pablo, East Of The River Nile

Track 03: Monty Alexander, Chameleon

Track 04: Herbie Hancock, Chameleon

Track 05: Monty Alexander, King Tubby Meets The Rockers Uptown

Track 06: Augustus Pablo, King Tubby Meets The Rockers Uptown

Track 07: Monty Alexander, Jammin’

Track 08: Bob Marley & The Wailers, Jamming

Track 09: Monty Alexander, Redemption Song

Track 10: Bob Marley & The Wailers, Redemption Song

Track 11: Monty Alexander, Freddie Freeloader Riddim

 

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan