Nuove Musiche | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner
Oud

Nuove Musiche

do 15 aug 2024 19:00 uur

In deze aflevering kamermuziek uit de 18e eeuw. Eerst sonates voor traverso en basso continuo van Martin Friedrich Cannabich, daarna sonates voor viool zonder begeleiding van Giuseppe Tartini.

In 1741 verscheen in Parijs een bundel met zes sonates voor traverso en basso continuo. Als componist stond op de titelpagina Sigr. Canaby vermeld, suggererend dat het om een Fransman ging. In feite was de componist een Duitser, met de naam Cannabich. Zo’n componist kennen we: Christian Cannabich was een vertegenwoordiger van de zogenaamde ‘Mannheimse school’. Met zijn symfonieën oefende hij grote invloed uit op de jonge Mozart. De componist van deze sonates is zijn vader, Martin Friedrich. Hij werd opgeleid als fluitist en werkte als zodanig aan verschillende hoven. In 1720 vestigde hij zich in Mannheim, waar hij in het hoforkest speelde.
Zijn nagelaten oeuvre is heel klein: zeven sonates voor traverso en basso continuo en één vioolsonate. Zes van de fluitsonates vormen het opus 1 uit 1741; één sonate is in manuscript overgeleverd. In dit programma horen we drie sonates.

Martin Friedrich Cannabich (ca. 1690-1773)
1. Sonate in D, op. 1,1
2. Sonate in D (manuscript)
3. Sonate in g, op. 1,5
Lorenzo Gabriele, traverso. Matthias Bergmann, cello. Seulki Bae, klavecimbel
(cd: “Sigr. Canaby – All flute sonatas by Martin Friedrich Cannabich” – Aulicus ALC 0118, 2024)

De componist aan wie de tweede CD gewijd is, is veel bekender: Giuseppe Tartini. Hij werd als één van de grootste violisten van zijn tijd beschouwd. Virtuositeit is één van de kenmerken van zijn oeuvre, maar dat was niet zijn ideaal. Hij streefde naar natuurlijkheid; de viool moest klinken als de menselijke stem. Tartini liet zich door literatuur inspireren, bijvoorbeeld door Petrarca en door Torquato Tasso. In zijn sonates voor viool zonder begeleiding zitten delen met de titel aria del Tasso. Die verwijst naar de melodie waarop Venetiaanse gondeliers strofen uit Torquato Tasso’s gedicht Gerusalemme liberata zongen. We horen twee van deze sonates, die deel uitmaken van een bundel met de titel Piccole sonate.

Giuseppe Tartini (1692-1770)
4. Sonata XII in G (B.G2)
5. Sonata XIX in D (B.D3)
Lavinia Soncini, viool
(cd: “Lieto ti prendo e poi – Solo violin sonatas inspired by Tasso’s poetry” – Da Vinci Classics C00884, 2024)

aanvulling:
Giuseppe Tartini
6. Sonata XV in G (B.G3)
Lavinia Soncini, viool
(cd: zie 4-5)

Op afbeelding: cover CD Tartini (Da Vinci Classics)

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan