Musica Maluku! | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Musica Maluku!

vr 3 mei 2013 17:00 uur

IMusica Maluku! Aflevering 27.
Tradities en veldwerkopnamen – De Hobbelcollectie deel 4

Musica Maluku! is een serie uitzendingen over de muziek van Maluku en Molukkers in Nederland. Over folklore, vis-en vaarliedjes, islamitische rituelen, kerkkoren, krijgsdansen, indorock en experimentele pop.
In deel 27 een selectie van opnamen uit de zogenaamde Hobbelcollectie, met name de centraal Molukken.
Jaap Kunst met schelphoorn dpi 72.jpgDe ‘Hobbel’-collectie is een verzameling grammofoonplaten, vernoemt naar de verzamelaar van de opnamen J. Hobbel, luitenant verbonden aan de Dienst Legercontacten. In 1950 kwam deze verzameling in bezit van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam (KIT). De toenmalige KIT-conservator muziek, Jaap Kunst (1891-1960), heeft er uit kunnen putten voor onder meer een LP met een selectie van muziek uit Indonesië die hij samen met Alan Lomax voor het Columbia-label samenstelde. De verzameling omvat muziekopnamen, opgenomen rond 1948, voornamelijk in verschillende plaatsen van de midden- en zuidoostelijke Molukse eilanden. Het grootste deel van de opnamen is gemaakt in de centraal Molukken.
Er is buiten Ambonstad en dorpen op de eilanden Ambon en Saparua, uitsluitend opgenomen op eilanden en plaatsen die de N.V. Koninklijke Paketvaart-Maatschappij (KPM) toentertijd aandeed. Ook uit de overgebleven reisverslagen blijkt dat er met de KPM-boten is meegereisd.
De reden waarom de Hobbelcollectie is gevormd is vooralsnog onduidelijk. Het lijkt gedaan te zijn met de bedoeling de muziek te gebruiken voor radio-uitzendingen. In Indonesië maakte de NIROM (de voorloper van de Wereldomroep) opnamen en uitzendingen die naar Nederland werden gestuurd. Naast muziekopnamen bevatten de platen ook inleidende radio-praatjes met pauzes voor muziekvoorbeelden, interviews en toespraken ter gelegenheid van festiviteiten in Ambonstad rondom het 50-jarig regeringsjubileum en de inhuldiging van koningin Juliana in 1948.

SAPARUA – Saparua / totobuang-orkest
1. Hola-hola
2. Lagu tanah
3. Tana dansi
4. Wals – AMBON
AMBON – Ambon / Gloriakoor
5.   Beri damai di hati
6.   Caharlilah yang hilang
7.   Dulu aku tunduk muka
AMBON – Ambon / MP Band Majoor Samson
8.   Hata wano
9.   Hela Arumbai
10. Terto nadia
AMBON – Hatalai / Orkest Hatalai
11. Buang mea
12. Katredji
13. Mari nyong beramai-ramai
14. Nusaniwe tanjung
15. Pagi dan sore
16. Quadrille
17. Waktu Sekarang

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan