De Nacht: Wereld | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

De Nacht: Wereld

za 31 aug 2024 01:00 uur

Muziek van het Franse eiland La Réunion in de Indische Oceaan, met deelname van Nathalie Natiembé | Luc Donat | Alain Péters | René Lacaille | Danyèl Waro | Christine Salem, samengesteld door Cobie Ivens.

Nathalie Natiembé.
Karma is een album dat de ontmoeting tussen Reunion-zangeres Nathalie Natiembé en het even getalenteerde als onvoorspelbare duo Bumcello formaliseert. Er hangt door dit album een spannende, zelfs spookachtige sfeer. Het eerste nummer begint bij de opening van het album met het enige geluid van de cello, langzaam, bijna twee minuten lang, voordat het gezang hoorbaar is. Je moet weten hoe je de tijd moet nemen om toegang te krijgen tot de veeleisende wereld van experimentele ‘Maloya’ (een van de twee belangrijkste muziekgenres van La Réunion.
CD. Karma – Nathalie Natiembé. LABEL: Wagram Music (2009), code: 3209732. VIDEO

Luc Donat († 1989)
Hij viel op door zijn werk als een emblematische figuur van het muzikale erfgoed van Réunion, was één van de weinigen die deze instrumentale praktijk, geërfd van routinemuzikanten, in stand heeft gehouden. Auteur en componist, deze getalenteerde violist verwierf zijn hele leven een zeldzame professionaliteit, waardoor hij een rijke artistieke carrière kon leiden, zowel op Réunion als op Madagaskar of op het vasteland van Frankrijk. Hij was namelijk één van de eerste muzikanten uit Réunion die nationaal en zelfs internationaal optrad en werd daarmee eind jaren vijftig de ambassadeur van Séga.
CD. Le roi du séga – Luc Donat. LABEL: Takamba (2010), code: TAKA 0408. VIDEO

Alain Péters († 1995)
Hij is een centraal figuur in de heropleving van Maloya op Réunion. Het begon allemaal in 1976. Jonge muzikanten op zoek naar nieuwe wegen mixten Hendrix met de ritmes van Sega en Maloya en illustreerden dit met de naam van hun groep: Caméléon. Alain Peters en zes muzikanten, waarvan sommige afkomstig van het vasteland van Frankrijk, voegden zich bij de band. Alain schreef de melodieën en componeren op zijn ‘takamba’ (een gitaar van Afrikaanse afkomst). De nummers van dit album zijn opgenomen tijdens het ‘Africolor-festival’ in december 2000 in het theater Gérard Philipe in Saint-Denis een buitenwijk van Parijs.
CD. Rest’la maloya : Hommage à Alain Péters van Loy Ehrlich, Joël Gonthier, René Lacaille, Bernard Marka, Tikok Vellaye, Danyèl Waro. LABEL: Cobalt (2003), code: 93562. VIDEOWikipedia

René Lacaille.
Hij groeide op in een zeer muzikaal gezin op La Réunion. Hoewel hij een multi-instrumentalist was, waren getalenteerde accordeonisten in nood. Na zijn emigratie naar Frankrijk in 1979 verdiepte René Lacaille zich in de jazzscene. Maar na een optreden van percussionist Danyél Waro komen alle herinneringen aan zijn land van herkomst weer naar boven. Lacaille keert terug naar La Réunion en neemt het album Patanpo op samen met percussionisten en zangers Bernard Marka, Joël Gonthier en Danyél Waro’s exotische en warme Sega- en Maloya-ritmes, gemixt met blues, samba en jazz.
CD. Patanpo – René Lacaille. LABEL: Daqui (1999), code: 332009. VIDEO

Danyèl Waro.
Zanger, muzikant en dichter Danyèl Waro mag dan blank zijn – zij het met kroesblond haar – iedereen op het Afrikaanse eiland Réunion beschouwt hem als ‘de zwarte ziel van Maloya’. Waro werd in 1955 op Réunion geboren in een akkerbouwfamilie van Franse kolonisten. Hij nam de lokale muziekstijl maloya in zich op, vooral omdat dit genre voor een groot deel de identiteit van de eilandbewoners bepaalde en het werd verboden door de Franse autoriteiten. Decennialang begeleidde hij zichzelf met zelfgemaakte percussie-instrumenten en zong met krachtige stem in het Creools over de problemen van het hedendaagse Réunion: over de overheersing van de Franse cultuur, racisme, arbeid, liefde en dood. Hij streeft naar culturele eenheid, naar de integratie van alle religies, rassen en culturen in een mondiale Réunionese identiteit.
CD. Grin n syèl – Danyèl Waro. LABEL: Cobalt (2006), code: CO 103. VIDEO

Christine Salem.
Zij is een van de bekendste vertolkers van de maloya, muziek ontstaan op de slavenplantages van Réunion. Slaven aangevoerd vanuit het vasteland van Afrika namen hun trommels en gezangen mee. De Franse slavenhouders verboden de muziek, en de maloya ging ondergronds. Pas aan het einde van de 20e eeuw wordt deze rebelse muziek gezien als een bijzondere cultuuruiting, uniek voor Réunion. Christine Salem heeft een rijke, krachtige stem die wordt ondersteund door ritmes die haar muziek soms een hypnotiserende, bijna rituele kracht meegeven.
CD. Larg pa lo kor – Christine Salem. LABEL: Zamora (2016), code: ZAMED27977. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan