Ondanks alle oorlogsellende heeft het Midden-Oosten nog zoveel moois te bieden. Mooie muziek bijvoorbeeld.
Nee, ook wij zijn niet immuun voor de wereld. Net als iedereen worden we dagelijks geconfronteerd met het bloedige conflict tussen Israël enerzijds, en Hamas en Hezbollah anderzijds. Een tragisch probleem waarvoor geen oplossing lijkt te bestaan, laat staan dat wij gewone mensen die oplossing in handen hebben.
Maar dankzij ons concertarchief hebben we wel de macht om op een andere manier naar deze regio te kijken. Voorbij alle lelijkheid horen we de muziek die daar gemaakt wordt. Joodse klezmer, en Arabische liederen met luitbegeleiding. Twee heel verschillende tradities, maar allebei muziek. Muzikale muziek, waarvan het speelplezier afspat. Herkenbare muziek, die over de hele wereld klinkt en zijn liefhebbers tot ver buiten het eigen volk heeft.
Een falafelrestaurant in Tel Aviv had ooit een kortingsactie: eten voor de helft van de prijs, maar alleen als een jood en een Arabier samen naar het restaurant komen en samen aan één tafeltje eten. Ook in dit programma moeten ze elkaars aanwezigheid verdragen. We beginnen met een concert van de Amsterdam Klezmer Band. Dat Amsterdam een bloeiende joodse gemeenschap heeft, is bekend. Nu is klezmer oorspronkelijk de muziek van Oost-Europese joden – toch wel een ander slag dan de Amsterdammers. De AKB weet deze traditie gelukkig goed te vertalen naar het westers georiënteerde leven in de Amstelstad.
Over het Arabische concert kunnen we helaas niet zoveel vertellen. Dit concert werd in 2012 gegeven door ene Malika al-Abdellaoui en haar band. Ons archief brengt ons niet verder en ook Google lijkt niet te weten wie dit is. Gelukkig hebben we onze oren nog. Die vertellen ons dat we luisteren naar een stuk onvervalste Arabische muziek – trouw aan de traditie, maar toegankelijk genoeg voor leken en als zodanig een uitstekende introductie tot deze rijke muziekcultuur – zelfs al begrijp je de muziek in eerste instantie niet.
In het derde concert komen joodse, Arabische én christelijke muziek samen. De drie religies die Jeruzalem als heilige stad claimen en vereren delen in dit concert uit 1996 – de tijd dat er zoiets als verzoening en vredesproces was – het podium. Naast Arabische oedmuziek en joodse tempelgezangen horen we ook een Schola Cantorum met gregoriaans – niet toevallig allemaal gezangen die iets met de Heilige Stad te maken hebben.
Afspeellijst
1. Opa D
2. Vondelpark
3. Blue hora
4. Slaapgebrek
5. Son
6. Trieste dromen
7. De Chassied in Amsterdam
8. Ademnood
9. Koningsplein
10. Ahbabina ya aini
11. Sa’alouni elnas
12. Akl al-baleh
13. Biktoub ismak ya habibi
14. Ya deerati
15. Saa bi korb al-habib
16. Ahwak
17. Enta hataref
18. Laetare Jerusalem (introïtus-antifoon)
19. Jerusalem (communie-antifoon)
20. improvisatie op de oed
21. improvisatie op de viool
22. Hasjkiwenoe
23. Adonai roi
24. Jeroesjalajiem
25. R’tze
26. Sjeroe lAdonai (met publiek)
27. Jerusalem (responsorie)
28. Urbs beata Jerusalem (hymne)