Bijdetijds | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Bijdetijds

wo 18 sep 2024 20:00 uur

Een prachtige vondst in ons concertarchief: vijf stukken van Haagse compositiestudenten anno 2003. Of: hoe de derde generatie ontbolstert.

In de jaren negentig werd de Haagse School geconstrueerd. Het was muziekliefhebbers in Nederland, maar ook ver daarbuiten, opgevallen dat er rond het Haagse conservatorium een heel specifieke stijl was ontstaan: ritmisch en energiek, een beetje agressief zelfs. Louis Andriessen werd geroemd als componist, maar ook als leraar: van heinde en verre kwamen mensen haar Den Haag om het vak te leren. Bovendien werden velen van zijn leerlingen zelf ook weer docenten.

In dit concert uit 2003 horen we muziek van de nieuwe generatie componisten. Vijf twintigers, op dat moment nog volslagen onbekend, plus één werk van Iannis Xenakis. De meeste componisten zijn niet heel bekend geworden. Grote uitzondering is Kate Moore, die de afgelopen tien, vijftien jaar tot een vaste en graag geziene verschijning op de Nederlandse concertpodia is uitgegroeid. We horen haar hier met iets wat we niet vaan haar gewend zijn: een (nog naamloos) stuk voor ongestemd slagwerk. Maar één kenmerk zit er al in: het werk heeft een ijzeren architectuur die de muziek vanuit bijna niets in een daverende, onontkoombare climax laat uitkomen.

Afspeellijst

1. Niels Dolieslager – Vrrrrrrrrrrt
2. Ezequiel Menalled – De Venir
3. Iannis Xenakis – Rebonds
4. Kate Moore – Nieuw werk voor slagwerk solo
5. Brian Lawlor – P3 (voor prepared piano)
6. Keir Neuringer – (laqoiopal)
7. Louis Andriessen – Image de Moreau

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan