Omzwervingen in de Joodse muziek | Concertzender | Klassiek, Jazz, Wereld en meer
Search for:
spinner

Omzwervingen in de Joodse muziek

zo 15 sep 2024 17:00 uur

Met muziek van: The East West Ensemble | de band Davak | Helmut Eisel & Band. Samenstelling: Cobie Ivens.

The East West Ensemble.
Dit Ensemble presenteert een mix van mystieke muziek gecomponeerd door kabbalisten en chassidische meesters die kabbalistische mystieke ideeën in hun melodieën hebben opgenomen. Deze heilige hymnen en melodieën hebben hun eigen unieke kracht en energie, en gaan verder dan gangbare muziekschalen en stijlen. Het is al eeuwenlang zo dat liturgische gedichten en melodieën verweven zijn met de Joodse kabbala en mystiek, en vaak worden beschouwd als een spirituele deugd op zichzelf.
Cd. Sinai memories – The East West Ensemble.
LABEL: Magda (1988), code: MGD616. VIDEO

Davka.
In 1996 bracht de band Davka het album Lavy’s Dream uit op een label in San Francisco. Davka is een kamerensemble dat Joodse volksmelodieën, klassieke muziek uit zowel het Oosten als het Westen, jazzimprovisatie en elementen van klezmer gebruikt om een ​​muziek te produceren die somber en humeurig is, maar toch vol vonken en verwondering. Hun muzikale verfijning combineert gemengde harmonische en intervalstrategieën op een vlak waar toonladders uit de Indiase klassieke muziek elkaar kruisen met die van de gipsy klezmer en worden beheerst door de modale constructies en getriggerde improvisatie van jazz.
Cd. Lavy’s Dream – Davka.
LABEL: Interworld (1996), code: 922. VIDEO

Helmut Eisel and Band.
De Duitse klarinettist en bandleider Helmut Eisel combineert klezmer, swing en jazz.  Eisel en zijn gezelschap maken een denkbeeldige reis door tijd en ruimte in een eigenzinnige, vriendelijke groet aan klezmer, vermengd met W.C. Handy, Duke Ellington en Cab Calloway, allemaal met een Brecht-achtige sfeer. De gefotoshopte zwart-withoes van de CD suggereert dat de groep headliner was in de Cotton Club in New York City, maar voor dit album kwamen ze nooit verder dan de studio’s van de Saarland Radio in Duitsland. Maakt niet uit. Dit is muziek voor wortel loze kosmopolieten.
Cd. Klezmer at the Cotton Club – Helmut Eisel and Band.
LABEL: Westpark Music (2006), code: 87134. VIDEO

Met dank aan:

Samenstelling:
close
Om deze functionaliteit te gebruiken moet u zijn. Heeft u nog geen account, registreer dan hier.

Maak een account aan

Wachtwoord vergeten?

Heeft u nog geen account? Registreer dan hier.

Pas het wachtwoord aan