Vanaf 27 april is er een nieuw programma op de Concertzender: Sanssouci. Het programma is helemaal gewijd aan muziek uit de klassieke en preklassieke periode, dat wil zeggen: Haydn, Mozart, Beethoven, hun tijdgenoten en hun directe voorbeelden. Ons interessegebied begint rond 1730, als jonge componisten zich meer en meer losmaken van de strenge barokmuziek, en eindigt zowat een eeuw later, als de romantiek definitief het pleit wint.
Sanssouci, dat was het paleis van koning Frederik de Grote. Een groot muziekliefhebber en begenadigd amateurfluitist. Aan zijn hof werkte bijvoorbeeld Carl Philipp Emanuel Bach, zoon van Johann Sebastian en een van de meest gewaardeerde componisten uit de klassieke tijd. Maar Sanssouci is ook gewoon ‘zorgeloos’. Dat straalt deze muziek vaak ook uit: opgeruimde, aanstekelijke vrolijkheid die je alle ellende even doet vergeten.
Er waaide een nieuwe wind in de muziek. Er kwamen nieuwe genres zoals de symfonie en het strijkkwartet – genres die na 250 jaar nog altijd hun weerga niet kennen. Maar het was ook een tijd van sociale verandering. Componisten gingen steeds meer voor zichzelf werken en steeds minder voor een broodheer. Ze gaven concerten voor een gretig betalend, burgerlijk publiek. Een componist was niet langer een ambachtsman, hij werd een ster die op handen gedragen werd.
In Sanssouci is er vanaf nu twee keer per maand aandacht voor alle sterren. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand, om tien uur ‘s ochtends, hoort u deze sprankelende muziek. De gevierde meesterwerken van Mozart en Haydn, maar ook de vergeten muziek van hun collega’s. Vroege voortrekkers, late navolgers. Componisten uit Wenen, maar ook uit Den Haag, Stockholm, New York en Sint-Petersburg. Grote opera’s en symfonieën, maar ook liedjes en blaasmuziek. Klaar om door u te worden (her)ontdekt!
Beluister de eerste uitzending, met muziek van Carl Philipp Emanuel Bach.